Acum doi ani, de ziua mea, am ales să merg într-o croazieră. 18 ani și un vas pe care nu îl puteam filma cu telefonul în mai putin de 10 secunde! Este enorm de mare. Costurile la care am ajuns cu croziera au fost de 450 euro + avioane și cazare 100 euro, în total ajungând la 550 euro.

Prețul a fost unul foarte bun așa că ne-a încurajat să mai mergem și anul acesta într-o altă croazieră. De trei ani colaborăm cu agenția Ro Croaziere, mai precis cu doamna Carmen Adorean, cea care ne ajută mereu să ne decidem și ne dă cele mai bune oferte! O puteți găsi pe următoarea pagină de facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000297536196

Ce a fost cel mai interesant în prima croazieră?
În prima croazieră mi-a plăcut cel mai mult că în 7 zile am vizitat 3 țări (Italia, Franța și Spania) din cele 4 pe care trebuia să le vedem- cea de-a patra fiind Malta; a fost furtună pe mare și din siguranță pentru pasageri, căpitanul a decis să mai stăm o zi pe mare și astfel să ajungem mai repede în Palma de Mallorca. Orașele pe care le-am vizitat au fost Genova (port din care a și plecat vasul în prima zi), Napoli, Messina, Palma de Mallorca, Barcelona și Marsillia. Pe lângă, la întoarcere, am vizitat și frumosul Milano, deoarece a trebuit să stăm o noapte acolo.


Mi-a mai plăcut faptul că de fiecare dată în fiecare port puteai alege să mergi într-o excursie organizată, cu un ghid de pe vas (contra cost), sau puteai să îți organizezi un traseu de acasă, să notezi obiectivele importante într-un carnețel si astfel să vizitezi ce dorești tu din fiecare oraș. Cu ocazia asta am început să îmi fac o colecție de hărți din fiecare oraș pe care îl vizitez.


Pe de-o altă parte, totul pe vas este foarte curat, chelnerii prietenoși, românii care lucrează acolo și se bucură când aud o voce cunoscută și caldă printre sutele de mii pe care le aud luni întregi pe acele vase de croazieră, cât și locațiile, barurile și restaurantele care sunt tematice diferitor zone, zone din care sunt aduși și oameni să lucreze (ex: Thailanda, Indonezia).


Dar pentru a vă bucura de o croazieră superbă, așa cum am avut-o eu, și de un sejur desăvârșit, ai nevoie să știi unele lucruri. îți voi oferi o serie de sfaturi și trucuri pentru ca viitoarea ta croazieră să devină amintirea ta preferată pentru toată viața, așa cum prima croazieră va rămâne mereu pentru mine!
7 lucruri pe care să le faci într-o croazieră:
1. Pune lucrurile valoroase în seif-ul din cabină și pleacă în fiecare zi la plimbare, în fiecare port în care te vei opri – nu ai nevoie de bani sau carduri de credit la tine, nu ai nevoie de pașaport atunci când cobori de pe vas; ia-ți doar cardul de cabină și cât mai multe device-uri foto pentru a-ți face o mulțime de poze de postat pe instagram sau facebook, sau doar amintiri, merită!
2. Citește în fiecare seară programul de a doua zi. Îl vei găsi, de obicei, pe pat, seara sau dimineața, pus de steward (cel care face curățenie în cabină și dacă are timp îți aranjează prosoapele în formă de lebădă). În el găsești informațiile despre orele de deschidere a magazinelor și a restaurantelor de pe vas, despre activitățiile care au loc în ziua respectivă, orele de spectacol, portul în care urmează să ajungeți sau alte informații utile (fus orar, vreme, dress code, seara de gală, seara tematică sau întâlnirea cu căpitanul).
3. Mergi la toate spectacolele de teatru de pe vas, seara, pentru că majoritatea sunt foarte distractive, și sunt animate de profesioniști!
4. I-ați bani pentru steward-ezi, chelneri si majordomi, deoarece aceștia nu sunt incluși în banii de croazieră, așa că pregătește-ți dinainte de plecare 70 euro special numai pentru asta. Îi vei plăti la începutul croazierei. Pentru a-ți fi mai ușor când îți faci calculele acasă, socotește 10 euro pentru fiecare zi pe vas, banii cu care tu îți plătești toate serviciile, servicii care te fac să te simți un răsfățat!
5. I-ați costume de baie și echipament de fitness la tine. Jacuzzi-urile sunt numeroase, la fel și piscinele. Dacă îți vine să crezi, este și sală de fitness așa că nu îți face griji de kilogramele în plus!
6. Încearcă cât mai multe feluri de mâncare, mai ales seara la cină, preparatele bucătarului, deoarece serile sunt tematice, iar bucătarii șefi se schimbă mereu.
7. Nu te teme de răul de mare, deoarece cei de pe vas cunosc cel mai bine marea si remediile pe care să ți le dea atunci când îți este rău. Tot ce trebuie să faci este să mergi la recepția vasului și să ceri acele pastiluțe care fac minuni.

7 lucruri pe care să NU le faci într-o croazieră:
1. Nu încercați să vizitați tot vasul în prima zi de croazieră, deoarece veți pierde foarte mult timp. Vasul este foarte mare și merită să îl descoperiți în fiecare zi câte puțin.
2. Nu încercați să mâncați în toate restaurantele de specialitate, deoarece la acele restaurante se plătește extra față de ce ai inclus în pachetul tău și riști astfel să plătești mai mult când te dai jos de pe vas. Mai mult decât te aștepți.
3. Nu stați prea mult timp în cabină, deoarece aveți zilnic zeci de activități la care puteți participa și puteți câștiga premii. Nu fiți timizi să vă implicați, acolo nu vă cunoaște nimeni, deci distrați-vă!
4. Nu uitați să vă purtați frumos și cu membrii echipajului, deoarece ei se comportă exemplar cu fiecare pasager, și datorită lor tu poți avea cea mai de lux și frumoasă croazieră! Ei sunt cei care te fac să râzi, să manânci copios, să te distrezi și nu în ultimul rând, să te simți iubit.
5. Nu cheltuiți bani peste tot pe vas, deoarece nu tot ce este la fiecare restaurant sau la fiecare bar de pe vas vă este inclus în pachetul pe care îl alegeți la început. Mai mult decât atât, tot ce se găsește la magazinele de pe vas este destul de scump, așa că nu vă lăsați păcăliți de tot ce este frumos pe vas, căci este și scump.
6. Nu luați prosoape la voi, deoarece aveți tot ce vă trebuie în cabină, inclusiv halate, șampon de păr, săpun și gel de duș
7. Nu vorbiți la telefon când sunteți pe mare, deoarece veți fi pe ape internaționale și costurile sunt foarte mari. Cel mai bine este să vă puneți telefonul pe mod avion și când ajungeți în porturi să vă apelați persoanele dragi, acolo vă intră roming-ul automat.
Ce trebuie să ai neapărat la tine într-o croazieră?
- dopuri de urechi, deoarece seara poate să vă deranjeze sunetul vântului sau gălăgia de pe hol.
- steaky-notes pentru a-i spune mereu colegului de cameră unde ai plecat
- căști pentru telefon
- o umbrelă mică, nu știi niciodată când te dai jos în port și plouă
- marcăre colorate pentru a-ți însemna activitățile importante din program la care vrei să ajungi
- clești pentru a-ți prinde prosopul de șezlong deoarece de cele mai multe ori bate vântul
- medicamente de care știi că ai nevoie, serviciul medical pe vas e destul de scump
- un prelungitor, deoarece sunt foarte puține prize într-o cabină, aproximativ 2.
Cu mai multe detalii organizatorice voi reveni în următorul articol, unde vă voi explica pașii prin care poți să ai o croazieră cât mai lipsită de peripeții sau obstacole.
With love from The Travelling Hat,
Claudia V.