După cum v-am promis în articolul precedent, CÂND PĂLĂRIA MEA A AJUNS ÎN POMPEII, ITALIA, am să relatez experiența pe care am trăit-o în Positano, Coasta Amalfi.
Era ora 13 când am terminat de vizitat Pompeii-ul și parcă inima de călător nu ne lăsa să ne întoarcem înapoi acasă, așa că hotărâsem să plecăm către Positano, să vizităm și Coasta Amalfi. Distanța dintre Pompeii și Positano este de 38 de km, contorizați în 45 de minute. Vă puteți găsi transport sau ruta aici.
Eram atât de entuziasmată că ajungem și în zona Coastei Amalfi, încât nu mai conta că ne era foame sau somn sau altceva. Cei 38 de km au trecut foarte ușor și au fost cei mai buni kilometrii de care m-am bucurat. Priveliștea de pe parcursul drumului este superbă și te face să îți fixezi privirea doar în direcția geamului.
Vă recomand să mergeți cu mașini micuțe, deoarece drumurile care sunt tot mai apropriate de Positano, sunt foarte înguste și treceți prin multe tuneluri.
Aveam la dispoziție să vizităm tot în ziua aceea sau să mai dormim o noapte acolo. Alegerea certă a fost să dormim acolo căci priveliștea și atmosfera care se află acolo nu pot fi povestite în câteva rânduri.
Căutam un loc unde să mâncăm, iar TripAdvisor este prietenul nostru cel mai bun de fiecare dată când vine vorba despre restaurante. Aveți grijă că dacă pe hartă vă arată că sunteți la 800 de metrii de restaurant, acei 800 de metri pot însemna și 25 de minute, deoarece străzile sunt pe un singur sens, cu foarte multe serpentine, foarte înguste și pline de turiști.
După ce am pierdut destul de mult timp, am căutat o parcare unde să lăsăm mașina până seara. Parcarea este foarte scumpă deoarece nu sunt locuri de parcare acolo!! Am plătit 7 euro/oră…ceea ce nu este puțin deloc. Nu e o avere însă, deoarece merită de vizitat și de stat în Positano.
După un prânz bun, am luat-o la pas prin Positano. Positano este o comună din provincia Salerno, regiunea Campania, Italia, cu o populație de 3.858 de locuitori și o suprafață de 8.65 km². (Wikipedia)
Top 5 lucruri pe care le poți face în Positano
- Să traversați neapărat Calea spre centrul Positano numită Cristoforo Colombo, cu priveliștea întregului oraș. Un loc perfect de a face fotografii.
- Palatul Murata- La moment, un hotel de lux, clădire a secolului al 17-lea, care și-a păstrat farmecul vechi al barocului napolitan și simțul istoriei. În cazul în care nu vă puteți permite să rămâneți în palatul lui Gioacchino Murata (a se vedea tarifele), regele din Napoli, vizitați grădina botanică din hotel și admirați curtea exclusivă și mobilierul de epocă.( https://www.amalfi.travel/ro/ce-sa-vizitam-in-positano)
-
Biserica Santa Maria Assunta- La exterior, domul din Positano atestă influenţa artei islamice în acest port aflat în calea rutelor comerciale folosite de mai multe imperii. Sub cupola de ceramică smălţuită multicoloră a bisericii Santa Maria Assunta, cea mai preţioasă relicvă e o icoană bizantină de secol 12, reprezentând-o pe Fecioara Maria cu Pruncul. Icoana a fost furată de la Constantinopol, iar legenda spune că în clipa în care navigatorii s-au apropiat de ţărm, după o furtună, au auzit o voce misterioasă spunând “Las-o aici!” (Posa, posa!). Însuşi oraşul Positano îşi trage numele de la această legendă. (sursă: http://www.webphoto.ro/destinatii/biserica-din-positano-si-comoara-bizantina-ascunsa-de-ea.html)
- Plajele + apusul/răsăritul
- Shopping pestrăduțele întortocheate cu magazine
Cum poți ajunge la Positano:
- Cu mașina închiriată ( este cel mai ușor și confortabil). De reținut că trebuie să aveți ceva bani în plus pe cardul de credit, pentru că se percepe garanție pentru mașina care optați. Cost benzină în zonă: 1,80 euro/litru.
- Cu avionul: Iei un zbor către aeroportul din Napoli, iar de acolo închiriat mașină;
- Transport în comun sau transfer privat. Aeroportul internațional din Napoli este cel mai apropiat aeroport de Coasta Amalfi, iar din Timișoara/București există zboruri directe atât cu Blue Air, cât și cu Wizz Air. În extrasezon, prețurile sunt foarte accesibile (am văzut bilete de avion dus-întors la doar 100 euro/120 euro/persoană). Din aeroport aveți varianta autobuzului care costă 10 euro și ajunge în Sorrento cam într-o oră și 15 minute. Detalii despre programul autobuzelor găsiți aici.
- Transport pe mare: Fiind două orașe portuare, puteți ajunge din Napoli în Sorrento și pe mare. Din aeroport, luați Alibus-ul spre port, iar din Molo Beverello luați high speed ferry spre Sorrento. Costă 12 euro + taxă pentru bagaj și ajunge în 40 de minute în Sorrento. Personal, nu vă recomand această variantă căci mi se pare greoaie și scumpă. Program ferry aici și aici. (https://plecatahaihui.com/2018/07/09/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-transportul-pe-coasta-amalfi/)
Unde te poți sta în Positano?
Recomand să vă căutați cazare de AirBnb sau Booking. Acolo găsiți cele mai bune oferte. Cel mai bine este să căutați din timp, dar dacă faceți ca și noi, să decideți pe moment ce să faceți, nu vă speriați, că nu este o varianta rea, deoarece defiecarre dată veți găsi și prețuri bune deoarece proprietarii care mai au locuri de cazare libere lasă prețul destul de mult ca să acopere acea noapte de cazare și să iasă într-un final în câștig.
Sfaturi utile și practice:
– Poartă o pălărie! Soarele nu ezită să te încălzească sau să îți provoace insolație! Stai liniștit, dacă nu ai una, poți achiziționa liniștit una de acolo;
-Poartă încălțăminte cât mai lejeră, străduțele sunt enorm de multe, întortochiate, și ajungi să urci și să cobori mult deoarece orașul este plasat „în trepte”;
-Luați-va costumul de baie la voi! Plajele sunt superbe!
-Vă sfătuiesc să faceți o plimbare până la capătul digului care mărginește latura din dreapta (cum te uiți spre Marea Tireniană) a plajei orașului, de acolo putând surprinde imagini de ansamblu de excepție ale locului perfect, Positano.
Sper că informațiile au fost utile. Next stop: Capri.
Stay tuned!
With love from The Travelling Hat,
Claudia V.