Ce să faci în Bucovina


Acum 2 zile ne-am întors din Bucovina . Nu îmi vine să cred cât este de frumoasă!

Noi am plecat din Sighișoara către Vatra Dornei. 3 ore si 30 de minute de peisaje frumoase, care mai de care mai atrăgătoare. A fost pentru prima dată când am ajuns în acea parte a țării.

Noi ne-am cazat la Hotel Kaban, un hotel de nota 1000. Chiar vă recomand să mergeți acolo. Următoarea postare pe blog va fi despre acest hotel. Se poate plăti cu vouchere sau tichete de vacanță.

În ceea ce privește partea turistică din zona aceea, din Bucovina, sunt multe de zis.

Voi începe cu Vatra Dornei, locul de unde am început călătoria prin Bucovina.

Vatra Dornei (în germană Dorna Watramaghiară Dornavátra) este un municipiu în județul SuceavaBucovinaRomânia, format din localitățile componente ArgestruRoșuTodireni și Vatra Dornei (reședința). Existența Dornei este atestată încă de pe vremea întemeierii statului Moldova, conform unei legende care leagă numele localitații de o dragoste tragică a întemeietorului Dragoș Vodă. Acesta s-ar fi îndrăgostit de păstorița localnică Dorina, pe care a ucis-o dintr-o greșeală și, în amintirea ei, a decis ca apa lângă care s-a petrecut drama să poarte numele ei. (sursă: Wikipedia)

Cateva din obiectivele turistice din zona dornelor- Vatra Dornei:

  • Muzeul Etnografic al Bucovinei amplasat în clădirea primăriei
  • Muzeul Vânătorii și al Științelor Naturale
  • Parcul din centrul stațiunii, renumit pentru veverițele care trăiesc acolo, și pentru concertele susținute în sezonul estival
  • Parcul “Lunca Dornei” – momentan în curs de amenajare
  • Patinoarul din parcul Vatra Dornei
  • Centrul de echitație de la baza Pârtiei Parc
  • CATEDRALA SF. TREIME

Din oraș, se urcă cu telescaunul pe Dealul Negru. Cu oricine ai vorbi de acolo din zonă îți va spune să mergi acolo. Este o explozie de peisaje frumoase. Acesta este cel mai lung telescaun din țară și urcarea durează aproximativ 25 de minute (idem la coborâre). Prețul este de 30 lei/ persoană (urcare + coborâre). Se poate urca și pe jos sau puteți opta să coborâți pe picioare. Când ajungeți sus, să aveți bani cash la voi căci puteți mânca acolo un prânz, puteți bea cafea, chiar vă puteți caza acolo. Este foarte frumos!

În aproprierea Vatrei Dornei la 30 de minute distanță se află satul Ciocănești, un sat cu foarte multă tradiție în care oamenii au decorat casele cu motive populare cu care se încondeiază ouăle de paști.

Alte obiective turistice din zonă sunt:

  • Mănăstirile din Bucovina – În apropierea orașului Vatra Dornei se află o serie de mănăstiri ortodoxe care impresionează atât prin vechimea lor, cât și prin arhitectură lor. Dintre acestea enumerăm: Mănăstirea PIATRĂ TĂIETURII, Schitul MESTECĂNIȘ, Schitul PODU COSNEI, Mănăstirea de Maici “Acoperamantul Maicii Domnului” și desigur la câțiva km de Vatra Dornei: PUTNA, SUCEVIȚA (1581 – 1601), MOLDOVIȚA (1532), VORONEȚ (1488), HUMOR (1530), etc. Toate aceste mănăstiri sunt monumente unicat ale artei feudale românești, cu picturi murale atât interioare cât și exterioare
  • Castelul DRACULA – Se află în comună Piatră Fântânele, prin pasul Tihuța la 40 km de Vatra Dornei și este o construcție nouă ce vrea să aducă la lumina eternul mit al Contelui Dracula, în acest sens putându-se vizită o cripta în care sunt rămășițele acestuia, precum și unele lucruri personale. Este fără valoare istorică, dar util celor ce vor să se amuze. Se poate servi masă în restaurantul castelului, având posibilitatea să gustați unele din cele mai bune și originale mâncăruri din zona.
  • Turbaria de la Poiana Stampei
  • Cheiul Zugrenilor
  • Traseele montane din Zona Dornelor (Munții Călimani, Rarău, Giumalau, Bistriței, Suhard, Vf. Ousorul)
  • Munții Călimani ocupă partea nord-vestică a grupei centrale a Carpaților Orientali, reprezentând cel mai extins masiv vulcanic din România. El se desfășoară pe direcția nord-vest-sud-est, fiind delimitat la miazănoapte de zona depresionară a Dornelor (Vatra Dornei) și munții mărunți ai Bârgăului; la est – șirul depresiunilor Păltiniș, Dragoiasa, Bilbor, Secu îl separă de munții înalți ai Bistriței și de munții Giurgeului (sud-est); la sud – defileul Mureșului constituie limita spre munții vulcanici ai Gurghiului; în vest – piemontul colinar al Calimanului face trecerea spre partea estică a Podișului Transilvaniei. (sursă Vatra-Doreni-info)

Pe lângă acestea vă recomand să mergeți pe Transrarău. Transraraul pornește de pe Valea Bistriței, o zona foarte frumoasă, liniștită și bogată în obiective turistice. În vecinătatea satului Chiril se află Cheile Zugreni, săpate de răul Bistrița între masivele Pietrosul Bistriței și Giumalau. Străjuită de pereții stâncoși, apă formează vârtejuri repezi, mici cascade și insulițe, pe una dintre acestea găsindu-se cabană Zugreni. Aici poți practică pescuitul, tiroliana și raftingul, poți organiza un picnic în spațiile special amenajate, bucurându-te din plin de frumusețile naturii. Din acest punct, potecile duc către Vatra Dornei, o stațiune perfectă pentru iubitorii sporturilor de iarnă, și către Cheile Bicazului și Lacul Roșu. (sursă: România Travel Guide)

Din punct de vedere CULINAR, vă recomand să mâncați pe terasa la hotel KABAN (mâncarea de acolo este extraordinar de bună!). Să încercați neapărat papanașii. Eu nu am mâncat niciunde așa papanași ca acolo. DIVIN.

De asemenea vă recomand să mâncați la Păstrăvăria de la Poalele Călimanilor. Nu vă pot spune mai multe, trebuie să încercați.

Alte activități:

Este o experință inedită să ajungeți la tiroliana La Palma, cea mai lungă tiroliană din țară.

Sunt recomandate de asemenea traseele prin echitație. Zona este plină de astfel de activități.

Voi mai scrie despre Bucovina, atât momentan. Sper să vă fie cu folos.

Keep in touch!

With love from The Travelling Hat,

Claudia V.

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s