Cum a fost în Marrakech?


Cum a fost în Marrakech? O întrebare la care îmi face plăcere să răspund.

Ei bine, plecarea către Marrakech, a fost planificată foarte din scurt. Am căutat zbor spre Maroc duminică seara, iar miercuri eram deja în avion.

Zborul nostru a fost cu plecare din Budapesta și am avut escală în Milano peste noapte. Aveți grijă cum alegeți zborurile! Cele mai low cost sunt cele cu escală în Milano (Aeroportul Bergamo), iar plecarea spre Marrakech, se face de pe Aeroportul Malpensa. Noi am avut zborul seara și am ajuns în Bergamo la 23:30, urmând ca în gara centrală din Milano să ajungem cu autobuzele care merg în acea direcție (12 euro – Bergamo Airport-Milano Central Station), la 00:30. Am avut ghinion să nu mai prindem nicio cursă cu autobuzul care să ne ducă spre Aeroportul Malpensa, care este la o distranță de aproximativ 40 min, așa că a trebuit să luam un taxi până acolo, care a costat 100 euro. Dacă vă veți afla în aceeași situație trebuie să luați acest cost în calcul, nu este alta variantă de a ajunge mai ieftin la acel aeroport. Am dormit câteva ore la un hotel de langă aeroport, și de dimineață am plecat direct spre destinație.

Odată ajunși în aeroportul din Marrakech, trebuie să completezi înainte de verificarea pașaportului, un formular despre COVID, cu datele personale, locația în care sunteți cazați etc. Zis și făcut. La controlul pașapoartelor, trebuie să aveți pregătite de acasă notițele cu cazările/cazarea la care veți sta în Marrakech, deoarece trebuie să o arătați vameșului înainte să vă pună ștampila pentru viză. Viza este gratuită. ATENȚIE romingul este foarte scump în Maroc, așa că este mai bine să vă păstrați telefonul pe mod avion până ajungeți să vă cumpărați cartelă.

Imediat după ce ați trecut de vameș, sunt standurile de unde vă puteți achiziționa cartelă pentru internet. A costat 20 euro pentru cartelă cu 20GB net. Trebuie să aveți neapărat bani cash, dacă cumva nu aveți cash deloc, este exchange-ul tot acolo, de unde puteți schimba direct euro în Dirhami marocani, moneda lor. Eu am luat cartelă de la Orange și a funcționat foarte ok. Good to know: 11 Moroccan Dirham = 1.00 Euro.

După ce ne-am luat bagajul, am ieșit afară unde erau taxi-uri înșirate sa te ducă în oraș. TOTUL se negociază în Maroc, absolut totul, și Taxi-urile. Noi am plătit 100 de dirhami de la aeroport până în Medina, ,,centrul vechi” al Marrakech-ului. Să vă așteptați din prima să vă ceară 150 dirhami, dar nu acceptați, că sigur există unul dintre ei care vă va duce mai ieftin. Eu când nu îmi acceptau ,,oferta” mă luam și plecam, atunci ei veneau după mine și negociau, în final acceptând sugestia mea. Aveți grijă, ei nu sunt periculoși, doar că sunt foarte insistenți, dacă un pic stai cu ei la povești, îți ia bagajul și îl bagă direct în mașină, astfel punând presiune pe tine să mergi cu el, la prețul cerut de el.

Noi am fost cazați în 2 locații:

Jemaa ElFna Square Riad – Cazare în Riad

The Source Hotel Music & Spa-cazare în resort

Diferența între cele 2 nu este neapărat prețul, este cam la fel. Resortul este departe de oraș, cam la 17 km distanță și niciun taxi nu te duce până acolo cu mai puțin de 150 dirhami. De la resort până la aeroport am plătit 300 dirhami. Este o locație frumoasă, mai ales vara, unde liniștea predomină în permanență. Un minus este faptul ca fiind departe de oraș, nu poți manca prânzul sau cina decât acolo, și nu ai nimic în împrejurimi de vizitat.

Eu sincer vă recomand să vă cazați în Riad-uri. Sunt foarte frumoase, aveți foarte multe variante de riad-uri la prețuri foarte bune pe booking direct. Majoritatea au micul dejun inclus în preț. Marocanii sunt foarte ospitalieri, iar in riad-uri sunt foarte atenți la detalii, tot personalul fiind foarte amabil. Când plecați de la cazare, va trebui să plătiți o taxă de oraș, care este cam 5 euro/zi.

TOP ATRACȚII MARRAKECH:

📍Saadian Tomb
📍El Badi Palace
📍Majorelle Garden
📍Ben Youssef Madrasa
📍The souk Market
📍Koutoubia Mosque
📍Jeema El-Fna Square
📍Bahia Palace
📍Spa & Hammam Massage

Vă puteți descurca cu Google maps, sunt mulți localnici care dacă vă văd dezorientați se oferă să vă ajute, în schimbul banilor. La noi s-a întamplat de 2 ori asta, și le-am mulțumit frumos, nu le-am dat bani..s-au supărat un pic..dar nu te obligă nimeni să le dai bani. Ei profită cât de mult se poate să primească bani de la turiști pentru orice (să îți care bagajul, să te îndrume spre anumite locații etc).

Peste tot se plătește CASH. Nu prea ai pe unde să plătești cu cardul, doar în anumite restaurante dacă ai noroc să le meargă pos-ul. La toate intrările atracțiilor turistice se plătește între 7-10 euro. Doar la Majorelle Garden este intrarea un pic mai scumpă, doar că acolo este mai bine să achiziționați biletul de pe internet, astfel plătind cu cardul. Nu vă faceți griji dacă rămâneți fără bani cash, sunt bancomate de unde puteți scoate bani, eu vă recomand să folosiți cardul Revolut (dacă aveți de scos bani sau dacă plătiți cu cardul).

Noi am mers la toate obiectivele turistice pe jos, distranța între ele este cam de 15 min, maxim 30 min, deci este super confortabil să faceți plimbări pe jos.

Câteva restaurante la care vă recomand să mergeți:

📍Restaurant Nomad
📍La Maison Arabe
📍Be Marrakech


📍Dar Essalam
📍Dar Dar
📍L’mida
📍Cafe des Epices

IMPORTANT DE REȚINUT:

-Marocul nu este o țară periculoasă;

-Negociatul este cheia în Maroc, în piețe, cu negustorii, vacanțe, activități etc.;

-Se plătește în majoritatea locurilor CASH;

-Să vizitați și alte Riad-uri, nu doar în cel in care sunteți cazați, sunt superbe!

-Mancarea este foarte condimentată, să aveți la voi medicamente de digestie și nu numai;

-Toate sucurile sunt naturale, se găsesc pe stradă în foarte multe locuri, sunt ieftine;

-Să vă luați cartelă pentru internet;

-Să rugați persoanele de la recepție în ziua în care părăsiți cazarea să vă printeze biletul de avion!! Dacă nu îl aveți la aeroport în Marrakech, trebuie să plătiți aproape 10 euro numai să vă printeze foaia de Check-In. La aeroport sunt foarte stricți la plecare cu nr de kg al bagajului. Dacă depășește și cu 1 kg, te pune să plătești în plus!

Ca să fie mai ușor de urmărit, voi atașa un tabel cu costurile pe care noi le-am avut cu această vacanță.

Jemaa ElFna Square Riad161
The Source Hotel Music & Spa205
Zbor Budapesta-Milano-Marrakech318
Zbor Marrakech-Paris-Timisoara:426
Cazare 1 noapte langa Aeroport Milano65
Transfer Timisoara-Budapesta 2 pers:80
Mancare/alte cheltuieli393
Alte cheltuieli (intrari atractii turistice + suveniruri)165
Restaurant BeMarrakech 2 pers60
Taxa Oras20
Spa & Hammam Massage The SOURCE HOTEL164
Total:2037 euro

Sper că au fost utile informațiile de mai sus și astept întrebările voastre în comentarii!

Keep in touch!

With love from The Travelling Hat,

Claudia V.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s