Cum să te descurci într-o croazieră


Doar ce m-am întors dintr-o croazieră cu compania Costa. Vă las mai jos câteva motive pentru care am ales o asemenea vacanță.

De ce?

  • Nu mai e nevoie să planifici toate activitățiile deoarece există o echipă de animație care se asigură că toată lumea se simte bine pe vas.
  • Mâncarea este non-stop disponibilă pentru oricine, așa că îți poti satisface orice poftă. Același lucru valabil și pentru băutură.
  • În camere pot sta între 2-4 persoane așa că tot timpul puteți fi împreună și să știți ce fac toți colegii. Romingul pe mare este scump, dar sunt telefoane fixe în camere, așa că transmiterea informațiilor utile este foarte ușoară.
  • Pe lângă distracția și confortul de pe vas, urmează cireașa de pe tort: oprirea în fiecare port și descoperirea unui oraș sau a mai multora din zona portului.

Formula perfectă: Distracție + all inclusive + călătorit = Excursie perfectă.

IMG_0007.jpg

Dar pentru a ajunge la această formulă completă, trebuie să știți câteva lucruri organizatorice despre oricare croazieră în care ați alege să mergeți:

Zona de securitate/ Check-in

Ai grijă! Securitatea este ca la aeroport! Treci prin scanner, îți scoți măruntaiele, îți pui bijuteriile, cureaua, pălăria și metalele pe tăviță și după mergi la birourile de check-in. Acolo prezinți actele, documentele (cartea de îmbarcare) și pașaportul care este obligatoriu deoarece este singurul act de identificare, tu fiind doar pe mare, adică pe ape internaționale. Atenție la băuturile alcoolice sau țigări. De preferat să nu urcați cu băuturi la voi deoarece pe vas ai all-inclusive, cât despre țigări, de preferat să le lăsați în bagajele mari deoarece ele vor ajunge direct la cabină; dacă riscați să le lăsați în bagajele de mână, riscați să le luați înapoi doar după ce croaziera se va termina, deoarece ele vor fi reținute. Asemenea și cu fierul de călcat. Nu ai voie sa îl urci cu tine pe vas indiferent de natura sa.

Dupa check in, mergi prin terminal până la vas. Fotograful vasului te așteaptă într-un punct amenajat, îți prelucrează poza și îți pune (ulterior) vasul pe fundal, data de îmbarcare și linia de croazieră. Sigur, poți să cumperi fotografia mai târziu, dar dacă decizi să nu o faci, nu costa nimic să te lași fotografiat. Să nu cădeți în plasa fotografiilor frumoase care ulterior se declară a fi foarte scumpe.

Ce să faci după ce ai ajuns la bord?

După ce ai ajuns la bord, mergi direct în cabina ta. Acolo găsești pe pat cardul de acces, care are rol de portmoneu, cât și pașaport de coborâre și urcare pe vas la fiecare oprire. După toate acestea poți spune că ai terminat cu formalitățiile și poți să pleci în explorarea vasului. Poate te vei pierde la început, deoarece holurile sunt enorm de lungi cu sute de camere pe un singur hol, dar ai destul timp, o săptămână să înveți unde îți este cabina și restul restaurantelor.

IMG_7263IMG_1226.jpg

După câtva timp după ce toată lumea s-a îmbarcat, toți pasagerii sunt îndrumați să își ia vestele de salvare și să meargă într-un lounge-bar unde sunt explicate toate reguliile în caz de scufundare sau alte pericole. Acest exercițiu este obligatoriu pentru fiecare pasager.

Alegerea Pachetului 

Pachet = varianta pe care o alegi când cumperi croaziera.

 Când cumperi o croazieră, prețul depinde de pachetul pe care îl alegi: 

  • basic: se pune accentul pe tarif, nu se știe exact nr. cabinei la rezervarea acesteia
  • classic: include o gamă variată de băuturi alcoolice și răcoritoare servite la pahar în restaurant și bufet (în timpul prânzului și al cinei).
  • premium: include o gamă variată de băuturi alcoolice și răcoritoare servite la pahar în restaurant, bufet și prânz (tot timpul).

Excursii și opriri în porturi

Fiecare companie de croaziere are propriile oferte de excursii în porturi, pachete pentru grupuri și reduceri. Atenție însă la scorurile excursiilor, deoarece sunt foarte scumpe. În multe porturi excursiile în oraș costă 3 euro (preț pentru mijlocul în comun de transport) dar ei cer 20. În altele care pot fi la 20 de minute distanță sau chiar o oră, prețul negociat cu un taxi este de 40 euro pe persoană (preț în care vezi 3 orașe în loc de unul, deoarece poți convinge șoferul ușor să mai adauge bonus) față de 60 de euro, preț pe un singur oraș. 

IMG_7316
Prima negociere cu taxiurile: Alberobello

Programul și mâncarea într-o croazieră 

După cum am specificat mai sus, fiecare croazieră depinde de un program all inclusive, adică poți mânca cât dorești și când dorești. Micul dejun este între orele 7-11 dimineața, prânzul de la 12-15, gustarea de la ora 16-17, cina de la 19-20 (toate acestea la un etaj la care îți alegi ce vrei tu să mănânci, văzând fiecare preparat în parte); o altă variantă este cea în care poți lua masa la restaurant dimineața între 7-10 sau seara de la 19:00 sau 21:15, în funcție de ora pe care o stabilești de la început.

IMG_7269.jpgIMG_8603

În ceea ce privește programul, acesta este unul bine conturat cu foarte multe activități precum lecții de dans, lecții de sănătate, workshop-uri de talente, yoga, jocuri de echipă, etc. Seară de seară, primiți în poștă programul pentru ziua următoare în care sunt scrise următoarele: ora de sosire a vasului în portul aferent orașului în care urmează să vă debarcați, ora de plecare, ora ultimei îmbarcări (oră care trebuia foarte bine respectată, altfel sunteți lăsați în portul respectiv), intervalele orare în care au loc activitățiile, ora la care începe teatrul, ora cinei, tematica în care trebuie să vă îmbrăcați (de ex: culorile italiei, alb, negru și roșu), etc.

IMG_7655.jpg

IMG_7284

Cu mai multe detalii despre costurile la care am ajuns cu toată croaziera voi reveni în următorul articol de pe blog.

P.S. În cazul în care aveți și alte curiozități punctuale, puteți să mi le transmiteți pentru a le putea detalia în următoarele articole.

With love from The Travelling Hat,

Claudia V.