Indicii din Cambodgia


După ce toate examenele au trecut și vremea este la fel de nostalgică, m-am hotărât să scriu articolul de care vă spunem în Privirea către Phuket, https://thetravellinghat.ro/2019/01/29/privirea-catre-phuket/ și anume: Cambodgia.

Din frumoasa țară Thailanda, am ales să luăm un zbor către Cambodgia care a costat 70 de euro, mai precis spre orașul Siem Reap. Vă recomand, dacă doriți, ca înainte să mergeți în aceste 2 țări să vă uitați la serialul Jack Whitehall: Travels with My Father (trailer: https://www.youtube.com/watch?v=K4PihmWMaSI) deoarece veți găsi locuri foarte interesante de vizitat, locuri în care chiar mi-ar fi plăcut să ajung dacă aș fi știut și eu înainte de ele.

Când am ajuns pe aeroportul din Siem Reap, Cambodgia, am simțit că aerul deja era schimbat, oamenii zâmbeau și erau primitori, iar timpul de așteptare pentru viză a fost pe departe foarte scurt. Am completat formularele necesare pentru obținerea vizei și am adunat toate pașapoartele pentru a le înmâna autorităților din aeroport. Pe lângă ele, am dat fiecare câte 31 dolari pentru viză. Am așteptat 5 minute și pașapoartele ne-au fost deja înapoiate.

Informații generale: Cambodgia este un regat din sud-estul Asiei, cu o populație de peste 13 milioane de locuitori, având capitala la Phnom Penh. Cambodgia este statul succesor al odată puternicului Imperiu Khmer hinduist și budist, care stăpânea cea mai mare parte a Peninsulei Indochinei între secolul al XI-lea și al XIV-lea. Țara se învecinează cu Thailanda la vest și nord-vest, Laos la nord-est, și Vietnam la est și sud-est. La sud are ieșire la Golful Thailandei.  Natalitate de 25,5 la mie si mortalitatea de 8,2 la mie. Speranța de viață la naștere este de 60 de ani pentru bărbați și 65 de ani pentru femei. (sursă Wikipedia).

În ziua în care am ajuns, am ales să participăm la un ritual de binecuvântare a unor călugări budiști (monks) numărul lor fiind de 400. Totul era foarte frumos aranjat, fiecare călugăr avea pregătită câte o plăsuță cu câteva cadouri și o floare de nufăr, floare sfântă în Asia. Când toți călugării au ajuns, toată lumea i-a întâmpinat din picioare cu mâinile împreunate, semn de respect pentru ei. Rugăciunea începuse și toată lumea era numai ochi și urechi, până când am fost invitați să rostim după ei o rugăciune, moment în care am fost plăcut surprinși de cât de dificilă este cultura lor.

A doua zi nu am mai stat pe gânduri și am mers într-o excursie cu bicicletele prin Parcul Național Angkor Wat. Agenția cu care am mers în această excursie este Grasshopper Adventures. Angkor Wat este un templu hindus, dedicat zeului Vishnu , iar apoi budist. Este cel mai mare complex monumental religios din lumea actuală. De asemenea acest templu a fost construit să reprezinte Muntele Meru , lăcașul zeităților hinduse. Este cel mai important punct turistic al Cambodgiei.

Ne-am trezit dis de dimineață, la ora 4 pentru a pleca în această călătorie care a costat 50 de euro (bani în care am avut incluse bicicletele, ghizii, micul de jun, o gustare, prânzul, apă și fructe). Prima oprire a fost la casa de bilete, unde fiecare și-a cumpărat un bilet de acces în parcul național, care a costat 37 de dolari. După acest pas, am plecat spre locul în care trebuia să surprindem răsăritul. Afară era beznă, și mulți turiști au ales să intre în templu mai repede. Am avut noroc de niște ghizi foarte faini, tineri care ne-au povestit foarte multe despre temple, despre  istoria lor și despre cultura cambodgienilor. Momentul răsăritului a fost unul inedit! 

Am intrat în templu, l-am vizitat, am surprins cele mai frumoase momente și am mers să mâncăm micul dejun de unde am plecat la pedalat. Drumul pe care l-am parcurs în total cu bicicletele a fost de 30 km, drum care a fost foarte tare! Am pedalat prin junglă, pe asfalt, pe nisip, pe drum roșu, printre liane, și printre temple. La fiecare pauză am fost întâmpinați de angajații companiei cu care am ales să facem excursia, care ne dădeau fructe și prosopele îmbibate în apă cu arome, ținute în gheață pentru a fi cât mai răcoritoare!

Toate laudele pentru acești oameni, pentru grija lor și respectul lor față de noi. Pe parcursul traseului am vizitat Angkor Wat, Bayon Temple (templul zâmbetelor), Ta Prohm și multe altele. Ta Prohm este templul în care s-a filmat Tomb Raider, filmul al cărui personaj principal este Lara Croft; este un templu care trebuie de asemenea văzut în Cambodgia.

Cei 30 de kilometri pedalați nu s-au simțit deloc, vremea a fost perfectă pentru această activitate, ritmul în care am mers a fost unul bine ales pentru a reuși să admiri împrejurimile, iar toate acestea au dus la o experiență de neuitat.

O altă aventură interesantă a fost cea în care am ales o excursie în care caiacele ne așteptau pe malul unui sat plutitor. Agenția este Unique Kayak Cambodgia Day Tours, iar totul a costat 35 de euro, preț care a inclus ghidul, aventura cu caiacele și câteva gustări (fructe). Un singur lucru a fost foarte rău: drumul până acolo. Am stat într-un autocar care mergea destul de bine la început, dar când am ajuns pe drumul neasfaltat care ducea către destinația de unde trebuia să luăm barca, a început perioada critică în care ne-am dat cu capul de geamuri, de partenerul de lângă noi, sau chiar am sărit de pe scaune. Toate acestea până când am ajuns într-un sat destul de comun la ei și anume pe apă, un sat plutitor. Casele se aflau pe niște butoaie care pluteau și fiecare casa era foarte modestă. Acolo se aflau pescarii care munceau din greu deoarece perioada în care am fost noi (ianuarie) este perioada în care sezonul de pescuit e în plină floare. Acolo am avut ocazia să vedem și o crescătorie de crocodili adulți și pui. 

Legat de plimbarea cu caiacul, pot spune că am avut parte de multe surprize. Cea mai frumoasă surpriză a fost că am prins un apus cu totul special; dar până să ajungem acolo, un prieten din grup a avut șansa să facă o baie în râu, să testeze apa gratuit, fără să vrea deoarece a fost singurul care a nimerit un caiac de o singură persoană. Întreg traseul a fost de-a lungul unei păduri de copaci care cresc din apă, loc în care își găseau adăpost o mulțime de animale, precum în Delta Dunării din România.

Pe sfârșitul zilelor petrecute în Cambodgia, am mers să vizităm un templu de pe munte, din Parcul Național al Cambodgiei și o frumoasă cascadă înaltă care te surprinde atunci când se intersectează cu razele soarelui. Această excursie a inclus și o vizită la râul cu 1000 de lingas și opțional o plimbare cu motorul la câteva statui cu animale din junglă; a costat 30 de euro în care a fost inclusă și intrarea în parcul național.

Agenția care a făcut aceste lucruri posibile este Angkor Driver Taxi & Guide – Van Vireak. Cu această ocazie am reușit să fac cunoștiință cu câțiva localnici:

 

În ziua plecării, am ales să mai facem o vizită pentru ca sejurul nostru în țara cambodgienilor să fie complet: am mers la sediul asociației APOPO. Acest centru este un centru pentru vizitatori, dar și un adăpost pentru șoarecii care sunt antrenați pentru a găsi minele lăsate de americani, francezi, ruși etc. Această vizită a fost una care m-a impresionat mult pentru că mi-a demonstrat că niște creaturi mici pot face atât de mult bine și pot salva atât de multe vieți. Acești șoareci sunt antrenați în Tanzania și sunt aduși apoi în Cambodgia pentru a elibera anual peste 1 milion de hectare de pământ în care se află și în zilele de azi foarte multe mine sau bombe. Această activitate este mult mai benefică pentru întreaga țară, deoarece cu detectoarele de metale nu se poate face față diferitelor bombe, care, de multe ori, sunt îmbrăcate în plastic și nu pot fi găsite. Recomand acest loc deoarece este cu totul deosebit!

Sloganul lor este:

We train rats to save lifes.

P.S. (pentru femei) Cambodjia este locul cel mai potrivit pentru a vă găsi genți de paie, toate modelele posibile, pentru toate gusturile.

Mâncarea este diversă, în principal predomină orezul, teițeii, mâncarea picantă și mâncarea stradală. Mie mi-a plăcut cel mai mult Beef Lok Lak, o mâncare care se servește cu sos de piper, orez sau cartofi prăjiți, ochi de ou, salată și carne de vită în sos dulceag. Cea mai bună mâncare locală! Un restaurant la care vă recomand să mergeți să mâncați acest lucru este Jomnan’s Kitchen, local unde se poate servi mâncarea într-un mod diferit:

Mi-am luat la revedere de la Cambodgia și m-am îndreptat către China, mai precis, în Hong Kong.

Pe data viitoare cu mai multe detalii!

With love from The Travelling Hat,

Claudia V.

One Comment

Comments are closed.