Excursie în Laponia


Să începem cu începutul:

Cum ajungi în Laponia?

Sunt mai multe posibilități de a ajunge în Laponia: Zbor până în Rovaniemi (un zbor cu mulți copii care merg acasă la Moș Crăciun) la 200 km distanță de Levi SAU Zbor până în Levi. Noi am zburat din Helsinki, dar a fost obositor. Vă recomand să vă luați zboruri direct spre Laponia.

Rovaniemi

Cazare: Noi am stat la Arctic City Hotel. Voi pune toate costurile mai jos centralizate într-un tabel. În ceea ce privește cazarea în Rovaniemi, există posibilitatea și de a sta în Iglu și anume în Santa Claus Village (Apukka Resort). O altă cazare foarte frumoasă din Satul lui Moș Crăciun este Santa Claus Holiday Village.

Arctic City Hotel

Restaurante Rovaniemi: Cel mai vânat restaurant din Rovaniemi este Nili, fiind urmat de Ravintola Roka, Arctic Restaurant (restaurantul hotelului la care am stat, aici și cea mai bună supă de somon). Am mers și la restaurantul Arctic Light dar nu ne-a prea plăcut mâncarea.

Supa de somon

Ce să faci în Rovaniemi?

Pe lângă excursiile pe care le poți rezerva la agențiile din împrejurimi, noi ne-am rezervat o zi pentru a vizita muzeul Arktikum. Chiar merită să faceți asta. El are 3 clădiri principale. Biletele se pot achiziționa de la intrare, și poți alege să vizitezi toate cele 3 clădiri cum am facut noi (am plătit 35 euro) sau să alegi să vezi doar clădirea principală (acolo ai nevoie de 2 ore chiar 3 ca să ajungi să vizitezi tot). Biletele achiziționate pentru cele 3 obiective sunt valabile 3 zile, asta în caz că vreți să le vedeți în zile diferite.

Aurora Boreală

Pentru a vedea Aurora Boreală, noi am rezervat excursia din Rovaniemi prin Agentie Nordic Odyssey. Ei îți trimit confirmarea rezervării pe email și tot prin email comunicați cu ei. Sunt foarte punctuali, așa că respectați orele la care vă spun să ajungeți la ei. Înainte să plecați în excursie, în centrul lor, pentru suma de 5 euro, ei vă închiriază echipamentul necesar pentru orele pe care le veți petrece afară cu ei pentru a vedea Aurora. Eu vă recomand să luați echipamentul de la ei deoarece este impermeabil (asta e foarte important), iar pantofii pe care vi dau sunt foarte buni în acel mediu cu multă zăpadă, poate chiar și apă (dacă mergeți pe lac). E foarte important de asemenea să aveți la voi pe lângă acest echipament închiriat mănuși foarte călduroase, cagulă, fular/eșarfă/buff, o pereche în plus de șosete groase în rucsac, aparat foto. Noi am plecat la -14 grade și ne-am întors la hotel după 5 ore la -24 grade. Nu te joci cu frigul pentru că se resimte fiecare grad în minus!

Prețul excursiei (240 euro pentru 2 persoane) este împărțit astfel: 200 euro preț inițial pentru 2 persoane + 40 euro garanție (în caz că nu se vede Aurora Boreală în ziua în care mergeți, această garanție se folosește a doua zi pentru a merge din nou cu aceași agenție ca să vedeți Aurora Boreală). Vă recomand să nu vă zgârciți la această garanție deoarece vremea în Finlanda este foarte schimbătoare și mai mereu este înnorat. Cel mai bine este să aveți acest plan de backup.

În prețul acestei excursii este inclus: transportul dus-întors, ghidul, fotografiile făcute de ghid, băuturi calde (ceai, apă, ciocolată caldă) făcute la foc când campați în locul în care se vede Aurora Boreală, cârnați făcuți la jar cu pâine și sos, bezele și biscuiți. Merită să mergeți cu această agenție! Sunt foarte serioși și foarte atenți la detalii. Și noi am mers cu ei tot prin recomandare. ATENȚIE! Sunt multe excursii cu foarte multe agenții prin care să mergi să vezi Aurora Boreală dar nu poți garanta pentru nimeni. Cel mai bine este să mergi pe bază de recomandări.

Aici am campat

Santa Claus Village (Satul lui Moș Crăciun)

Pentru a ajunge în acest loc renumit din Laponia, trebuie să luați un autobuz din Rovaniemi care costă 4 euro de persoană dus, 4 întors. Se poate plăti cu cardul în autobuz.

Satul lui Moș Crăciun este pe departe una dintre activitățile mele preferate din excursia din Laponia. Este un loc în care te simți din nou copil, un loc magic. Este foarte turistic, nimic de zis, dar este construit foarte frumos și cu bun gust. Acest loc este paradisul pentru copii. Este locul în care am văzut cei mai fericiți copii. Ai nevoie de o zi dedicată acestui loc, deoarece ai numeroase activități pe care le poți face acolo:

-vizita la domnul și doamna Crăciun

Casa doamnei Crăciun

-excursie cu sanie trasă de reni

-excursie cu sanie trasă de husky

-excursie cu snowmobil-ul

-fermă de husky

-restaurante

-muzeu de gheață

-loc de dat cu sania/discul

Se poate plăti cu cardul peste tot. La excursia cu Husky poți aștepta foarte mult la coadă, depinde de cât este de aglomerată ziua în care veți merge. Noi am așteptat destul de mult la coadă, dar au un cort încălzit în care poți bea ceai și poți mânca biscuiți. Să vă așteptați să cheltuiți bani aici deoarece totul este tentant. Suvenirurile sunt destul de scumpe în această zonă, dar depinde de fiecare cât este de îndrăgostit de un astfel de shopping.

Levi (la 200 km distanță de Rovaniemi, spre Polul Nord)

Cazare: În Levi sunt foarte multe cazări inedite! Foarte multe opțiuni de a sta în diferite Igluri: Levi Northern Lights Huts, Northern Lights Village Levi. Noi am stat în Levin Iglut, cazare pe care nu o găsiți pe Booking, doar pe site-ul lor. Vă recomand ca oricare cazare pe care o alegeți să selectați opțiunea cu mic dejun inclus (este foarte important asta, deoarece mâncarea este scumpă în Finlanda).

Restaurante Levi Noi am mâncat la restaurantul hotelului, dar sunt foarte multe opțiuni prin zonă pentru a mânca bine.

Aurora Boreală: Noi am urcat până lângă pârtie ca să vedem acest fenomen și am avut noroc să se și întâmple. Pe google maps am pus Restaurant TUIKKU, și astfel ajungi în cel mai înalt loc din Levi. Aceste informații le-am găsit aici.

Cât despre costurile excursiei, am făcut un tabel mai jos cu toate costurile pe care le-am avut în această excursie.

ActivitateCost euro (2 persoane)Link accesibilitate/alte informatii
Zbor Budapesta -Lappeenranta (dus intors)150Finnair
Zbor Helsinki – Rovanimei (dus-intors)360Ryanair
2 Transporturi taxi spre gara Lappeenranta30Nr taxi: +35820060400
Transport mijloc in comun Helsinki20Tikets – aplicatie HSL
Tren Lappeenranta – Helsinki (dus-intors)100Biletele se cumpara din gara
Ferrybot Tallinn (dus-intors)56Netferry
Masina inchiriata Rovaniemi-Levi (2 zile) + motorina194 (142 masina + 52 motorina)Nationalcar.com
Cazare Helsinki (3 nopti)360Rivoli Jardin
Cazare Rovaniemi (2 nopti)278Arctic City Hotel
Cazare iglu LEVI (1 noapte)690Levin Iglut
Transport autobuz Santa Claus Village (dus-intors)16Plata in autobuz direct cu cardul
Intrare Mrs Santa Claus10Plata doar card la fata locului
Excursie husky80Pret din Santa Village
Excursie sanie reni80Pret din Santa Village
Excursie Aurora Boreala240Agentie Nordic Odyssey
Intrare Muzeu Arctikum35Plata intrare in muzeu
Mancare500
Total:3200
Cu alte tips and tricks despre Laponia voi reveni într-un articol separat, ca să nu vă încarc cu așa de multă informație.

Keep in touch!

With love from The Travelling Hat,

Claudia V.

One Comment

Leave a comment