Când pălăria mea a ajuns în Pompeii, Italia


Se aproprie sfârșitul toamnei și mi-am propus să nu o las să treacă până nu vă povestesc cum a fost în vacanța de două săptămâni din septembrie.

Planul inițial a fost să stăm 5 zile în împrejurimile Romei, apoi să zburăm către Portugalia. Ei bine, acest plan nu a fost nici pe aproape cu ce am făcut într-un final în Italia.

Prima zi, a fost despre zbor, bagaje, aeroportul din Roma, despachetat și o fugă la Outletul din Valmontone. A doua zi de dimineață, am vizitat un pic Roma, locuri pe care nu le văzusem până atunci precum: Piazza del Papolo, Piazza Novana, Piazza Colona.

În următoarea zi, am plecat către Napoli și am vizitat Pompeii-ul.

Pompeii a fost un oraș roman în apropierea orașului Napoli, în regiunea Campania din Italia. În urma erupției vulcanului Vezuviu din 24 august 79 d.Hr., la numai o zi după sărbătoarea numită Vulcanalia, închinată zeului Vulcanus, orașul Pompeii a fost distrus și acoperit de un strat gros de cenușă și piroclastite. Abia în anul 1748 a fost redescoperit întâmplător, după ce mai întâi Herculaneum, o altă localitate distrusă de aceeași erupție a Vezuviului, fusese descoperită în 1738. Cercetările arheologice au scos la iveală o imensă cantitate de informații detaliate despre viața citadină în Imperiul Roman la culmea dezvoltării sale. În prezent, Pompeii este una dintre cele mai importante atracții turistice ale Italiei. (Wikipedia)

Atât de multe străduțe înguste, un amalgam de informații și istorie căci nu mai știam dacă soarele este de vină pentru amețeala noastră sau atât de multe informații deodată.

Cum am ajuns până acolo?

Când am plecat de la Roma, am închiriat o mașină și am plecat pe autostradă pe ruta către Napoli. Drumul nu este lung, a durat în jur de o oră și jumătate. Am ajuns după amiaza în Napoli și am vizitat centrul vechi, care este unul dintre cele mai vechi centre din Italia. Merită să vizitați Napoli numai pentru asta! Seara am dormit într-un apartament de lângă Pompei: la 700 metri de Pompeii. (cazarea a costat  10 euro de persoană)

Intrarea la Pompeii:

Intrarea la Pompeii a costat 17 euro de persoană, iar noi am optat pentru un audio ghid, care a costat 7 euro. Eu pentru că mă aflam între 18-24 ani am avut parte de reducere, care se aplică deasemenea persoanelor sub 18 ani și mai exact ele au intrarea gratuită. De asemenea gratuitate mai au și cetățenii din UE purtători de handicap însoțiți de un familiar sau de un asistent socio-sanitar.

Biletele le puteți achiziționa fie de pe internet, unde le puteți și rezerva, fie la fața locului de unde se pot achiziționa și AudioBook-uri sau chiar un tur ghidat. Site-ul pentru achiziția online este acesta: https://www.pompeii-tickets.com/?gclid=Cj0KCQiA2b7uBRDsARIsAEE9XpHBDVS5-AR3t4LSVE_3rKK668qTGxNG4ibJetqaTSQq5cMJI-D3H6IaAi_YEALw_wcB

Foarte Important!

Să nu aruncați biletele atunci când le cumpărați deoarece Pompeii-ul este foarte mare și are mai multe ieșiri. Dacă ați pierdut biletul nu mai aveți cum să intrați înapoi și este păcat.

Lânga Pompeii puteți vizita vulcanul Vezuviu, vulcanul în urma căruia a dispărut orașul  în anul 79. La 24 august 79, după secole în care s-a aflat în stare latentă, vulcanul Vezuviu erupe în sudul Italiei de astăzi, devastând prosperele orașe romane Pompeii și Herculaneum și ucigând mii de persoane. Orașele, acoperite de un strat gros de material vulcanic și noroi, nu au fost reconstruite niciodată și au fost uitate în cursul istoriei. În secolul XVIII, Pompeii și Herculaneum au fost redescoperite și excavate, aducând probe arheologice fără precedent despre viața de zi cu zi a civilizației antice. (Wikipedia)

Ce poți vedea în Pompeii

  •  Vila Otium, ca Villa  Misterelor, Vila Diomedesi cea Imperiala ce conservă fresce cu obiceiurile și tradițiile din epoca romană.
  • Amfiteatrul, Teatrul Mare și locuri de joacă din epoca romană .
  •  Foro, inima orașului și Macellum, piața orașului.
  • Numeroase structuri sacre: Temple, printre care cea a lui Apollo, Iside, Giove si Vespasiano.
  • Termele Stabiane și Sala Mare de Sport.
  • Marele  Necropoli în apropierea porților Pompei.
  • Numeroasele clădiri din viața cotidiană ale orașului roman.

Aventura din acea zi nu s-a terminat la Pompeii căci am decis să vizităm Coasta Amalfi și am plecat către Positano.

Mai multe detalii în articolul următor.

With love from The Travelling Hat,

Claudia V.

 

 

One Comment

Comments are closed.